Fifteen-leirimatka Israeliin

Kihniön Helluntaiseurakunta järjesti yhdessä Toiviomatkojen kanssa Fifteen-leirimatkan Israeliin

Ajankohta: 05. – 12.06. 2007

Lennot tapahtuivat Budapestin kautta.

Majoituimme hotelleissa
   – Jerusalem:   Novotel  05. – 09.06
   – Tiberias:    Golden Tulip 09. – 12.06

Budapestissa teimme kiertoajelun Tonavan ympäristössä joutuessamme odottamaan koneen lähtöä menomatkalla vajaa 5 tuntia.

Matkan suunnittelu alkoi viime vuoden puolella, kun oppaanamme ollut Harri Kröger oli puhumassa Kihniön Helluntaiseurakunnan pääsiäisjuhlilla. Hän heitti ilmoille ajatuksen, että lähtisimme yläasteikäisten kanssa Israelin matkalle. Ajatus sai jo tuolloin innostuneen vastaanoton ja jäi kytemään.

Syksyllä sitten ajatusta heräteltiin uudelleen henkiin ja aloitettiin käytännön järjestelyt. Innostusta löytyi heti ja vähitellen lähtevä porukka kasvoi 32 lähtijään. Ajatuksena oli toteuttaa tämä Fifteen-leirinä ja leiriläisikäisiä olikin lähtijöistä noin puolet. Leiriläiset opiskelivat Raamattua ja uskonelämän alkeita kevään aikana Fifteen-pastori Matti Kankaanniemen asiantuntevassa ohjauksessa neljänä lauantaina.

Yläasteikäisten budjetissa tällainen matka on varsin kallis, joten päätimme osan porukan kanssa yrittää yhteistä rahankeräystä. Loppusyksyn ja kevään aikana keräsimme rahaa ruokailujen järjestämisellä, myyjäisillä ja arpajaisilla. Kunnianhimoinen tavoitteemme oli saada kerättyä matkan hinta leiriläisille. Onnistuimme siinä, ja niinpä leiriläisille jäi itselleen maksettavaksi vain retkimaksut.

Kun sitten koulujen päättymisen jälkeisenä tiistaina tapasimme oppaamme Harri Krögerin lentoasemalla Helsingissä oli varmasti kaikilla matkakuume jo hyvin korkealla. Menolennolla oli välilasku Budapestissa, jonne olimme varanneet odotusajaksi kiertoajelun Tonavan ympäristöön. Mielenkiintoisen retken jälkeen pääsimme jälleen lentämään ja saavuimme Israeliin aamuyöllä auringon ensimmäisten säteiden juuri kurkistaessa horisontin yläpuolelta. Hyvätasoisen Novotel-hotellin maukkaan aamupalan jälkeen menimme nukkumaan ja lähdimme puoliltapäivin ensimmäiselle retkelle kävellen kohti Vanhaa kaupunkia. Ilma tuntui uskomattoman kuumalta ilmastoidun linja-auton ja hotellin jälkeen. Monet Raamatun pyhät paikat saivat aivan uuden ulottuvuuden mielissämme, kun saimme itse käydä Itkumuurilla, kävellä Via Dolorosaa tai käydä Puutarhahaudalla. Kuuman päivän jälkeen virkistimme itseämme illalla hotellin uima-altaalla, ennenkuin astelimme mahtavalle illalliselle ruokasaliin. Hyvän ruoan päälle maittoi uni.

Kahtena seuraavana päivänä tutustuimme moniin Jerusalemin nähtävyyksiin bussilla liikkuen. Oppaamme Harrin asiantuntevalla ja miellyttävällä opastuksella kävimme mm. Vainojen museossa, Kirjojen museossa, useissa kirkoissa, basaareissa sekä Jerusalemin pienoismallilla. Kävimme myös yläsalissa ja Getsemanessa. Osuimme Israeliin kuuden päivän sodan 40-vuotisjuhlan aikaan. Satuimme eräällä näköalapaikalla johonkin sotilaiden tapahtumaan ja saimme paikallaolevalta sotapoikien kamariorkesterilta minikonsertin uskomattoman kauniissa Jerusalemiin avautuvassa näköalassa. Toisen matkapäivän iltana pidimme iltahartauden, jossa puhujana oli paikallisen messiaanisen seurakunnan pastori Viktor Blum. Saimme viettää ihanan rukoushetken, jossa nuoria täyttyi Pyhällä Hengellä. Kävimme myös seuraavana iltana tutustumassa Viktorin seurakuntaan osallistumalla sapattijumalanpalvelukseen.

Neljäntenä matkapäivänä ohjelmassa oli siirtyminen Kuolleen meren kautta Tiberiaaseen. Saimme mieleenpainuvia kokemuksia kelluessamme suolaisessa vedessä. Monet kokeilivat myös mutakylpyjä. Rantahietikko oli niin kuumaa, ettei ilman kenkiä voinut liikkua. Illan suussa saavuimme Jordanille, jossa vietimme herkän kastejuhlan. Oppaamme Harri Kröger piti voimakkaan kastesaarnan itsekin Jordanissa seisoen ja ryhmänjohtaja Matti Sillanpää kastoi kaksi leiriläistä. Saapuessamme illalla hotelliin, meitä kohtasi jälleen miellyttävä yllätys. Saimme ranteisiimme nauhan, jolla saimme hotellin ravintoloista ruokien lisäksi juomia ja jäätelöitä aivan vapaasti. Tätä oikeutta varsinkin ryhmämme pojat käyttivät kiitettävästi hyväkseen.

Kaksi seuraavaa päivää tutustuimme Galileaan. Kävimme mm. Kapernaumissa, Naseretissa sekä muutamalla kibbutsilla ja kirkossa, risteilimme Gennesaretin järvellä, uimme Sahnen altailla sekä tutustuimme myös paikalliseen iltaelämään. Uima-allas oli myös aktiivisessa käytössä. Nautimme myös Golden Tulip – hotellin mainiosta ruoasta. Iltaisin hiljennyimme iltahartauteen ja rukoukseen. Toiseksi viimeisenä iltana järjestettiin tiukka tietokilpailu, jossa punnittiin sitä, mitä Harrin opastuksesta oli jäänyt mieleen. Kaikki kysymykset eivät olleet helppoja, joten aivonystyröitä joutui vaivaamaan kunnolla. Viimeisenä iltana jaettiin osallistumistodistukset ja Fifteen-leiriläisille muistoksi kotiseurakunnan lahjoittamana kauniit, puiset, Daavidin tähdellä koristetut ristit.

Kotiinlähtöpäivä koitti toisten mielestä aivan liian nopeasti. Paljon oli nähty ja opittu. Ryhmän yhteishenki oli valtavan hyvä ja koko joukon kanssa oli miellyttävä matkata. Pienenä esimerkkinä voisi mainita, että yhdessä surimme, kun Sillanpään Niinan muistikirja katosi ja yhdessä iloitsimme, kun mahtavan kuljettajamme Meirin avustuksella kirja kuitenkin löytyi.

Kuumaan ilmanalaankin tottuu varsin nopeasti. Viimeistään sen huomasimme keskiviikkona kahden jälkeen aamuyöllä, saapuessamme Kihniöön, kun lämpömittari näytti neljää astetta. Monia kokemuksia ja monia ystävyyssuhteita rikkaampana kiitämme Taivaan Isää kaikesta siitä, mitä saimme matkalla kokea. Syvälle mieliimme jäi rakkaus Israelin kansaa ja maata kohtaan ja toiveeksi, ehkä vielä joskus uudelleen.